Gotuj zdrowiej to fraza, którą zapewne często słyszysz – wydawać by się jednak mogło, że wiąże się to z kompromisami, wyrzeczeniami i tak dużą ilością wytycznych, że ciężko się za to zabrać. Nic bardziej mylnego! Podpowiadamy, jak za pomocą małych kroczków sprawić, że Twoja dieta będzie zdrowsza, a jednocześnie nadal bajecznie smaczna!
Zdrowe gotowanie – od czego zacząć?
Pierwszym krokiem jest zauważenie ilości spożywanej przez siebie żywności wysoko przetworzonej. Mowa tu więc o gotowych produktach, które należy stopniowo zastępować świeżymi, a także takimi, w których nie znajdziesz dużej ilości cukru lub soli. Warto więc czytać etykiety – po jakimś czasie wejdzie Ci to w krew i zaczniesz zauważać, które produkty to cukrowo-solne pułapki!
Drugi krok to planowanie posiłków, a co za tym idzie – zakupów. Unikniesz sięgania po niezdrowe przekąski i gotowce, jeżeli w Twojej lodówce będzie zapas produktów, z których wyczarujesz szybki i zdrowy obiad.
Trzeci krok to zwrócenie uwagi na sposób przygotowywania posiłków, czyli ich obróbkę. Smażenie na głębokim tłuszczu jest dużo gorszym pomysłem, niż gotowanie na parze czy pieczenie, a jeżeli lubisz smażone rzeczy, postaw na urządzenia, dzięki którym możesz cieszyć się zdrowymi wersjami ulubionych potraw, np. frytkownice beztłuszczowe dwukomorowe.
Sprzęty kuchenne, które ułatwią Ci zdrowe gotowanie
Jeżeli mowa o sprzętach kuchennych takich jak frytkownice beztłuszczowe, warto wspomnieć, że to nie wszystko, co obecnie oferuje rynek! Frytkownice czy air fryery są doskonałe do przygotowywania wszelkiej maści obiadów. Z powodzeniem przyszykujesz w nich zarówno frytki, jak i pieczone mięsa, ryby czy warzywa.
Jeżeli jednak lubisz słodkości, postaw na takie rozwiązania jak nowoczesne gofrownice, które dzięki teflonowym nakładkom nie wymagają używania tłuszczu. Gofry również mogą być zdrowe, szczególnie jeżeli będą przygotowane z mąki kokosowej, z dodatkiem bananów i mąki migdałowej albo w wersji pełnoziarnistej – z pominięciem białej, wysoko przetworzonej mąki pszennej.
Osłodzić je możesz na przykład stewią czy erytrytolem, co pozwoli Ci uniknąć białego cukru,
a gofry nadal będą słodkie i chrupiące – jak z nadmorskiej budki!
Nowoczesne sprzęty kuchenne to także różnego rodzaju opiekacze i grille, które także eliminują konieczność smażenia na tłuszczu oraz garnki do gotowania na parze i sprzęty wykorzystujące gorące powietrze.
Jak utrzymać nawyki na co dzień?
Utrzymanie nawyków nie jest proste, ale jak najbardziej wykonalne. Mówi się, że trzy tygodnie wystarczą do tego, by wyrobić sobie nawyk, a trzy miesiące – by utrzymać go na resztę życia.
Zdrowe gotowanie nie jest trudne, wymaga jedynie pomyślunku i odpowiedniego planowania. Nowoczesne sprzęty kuchenne projektowane są tak, by to zadanie ułatwić, dzięki czemu nie musisz już martwić się przestrzeganiem zasad zdrowej obróbki cieplnej, bo urządzenia robią to za Ciebie.
Wystarczy tylko dobrze zrobić zakupy i wybierać naturalne składniki. Powodzenia!
Artykuł sponsorowany