Opublikowano . Kraj i świat | Aktualności | Zdrowie


Cukrzyca nie boli, ale zabiera zdrowie powoli

Cukrzyca jest chorobą, na którą choruje pół miliarda ludzi na świecie. W Polsce zdiagnozowano około 3 mln ludzi. Przewiduje się, że do 2030 roku ponad 10 proc. polskiej populacji będzie chorowało na cukrzycę.

2023/06/355375501-6609342192460813-5553853928136841664-n-jpeg_649ae2ca62114 Fot. Akademia NFZ/Facebook

Warto zadbać o swoje zdrowie już dziś! Warto poddawać się badaniom profilaktycznym, gdyż cukrzyca długo nie daje objawów co jest powodem później diagnozy, bardzo często podczas wystąpienia zawału serca bądź udaru mózgu. 

W grupie ryzyka są osoby:

- z nadwagą, otyłością,

- z cukrzycą w rodzinie,

- mało aktywne fizycznie,

- chorujące na nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe,

- po zawale serca, udarze mózgu,

- kobiety po przebytej cukrzycy ciążowej i kobiety, które urodziły dziecko o masie ciała > 4 kg.

Akademia NFZ, informuje, iż ważne elementy diety w zapobieganiu cukrzycy typu 2 to:

- regularne posiłki - zacznij dzień od śniadania, a ostatni posiłek spożyj co najmniej 2 godziny przed snem,

- dieta obfita w warzywa i owoce - codziennie zjedz 3-4 porcje warzyw i 1-2 porcji owoców,

- spożywanie kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, których głównym źródłem są ryby morskie,

- włączenie do diety orzechów i nasion,

- zwiększenie udziału błonnika i jogurtu naturalnego - wpływają na mikrobiotę jelitową, co wywiera korzystne działanie na tolerancję glukozy,
 

- wypijanie 2 l płynów dziennie - najlepiej wody, całkowicie skreśl napoje z dodatkiem cukru.
​ ​
Czego w diecie należy kategorycznie unikać?

- czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego,

- izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych - ich źródłem są tłuszcze cukiernicze, przemysłowo wytwarzane ciasta i ciasteczka, czekolady, batoniki, fast foody, a także niektóre twarde margaryny,

- nasyconych kwasów tłuszczowych NKT - zawarte są w tłuszczach zwierzęcych oraz olejach palmowym i kokosowym, fruktozy oraz sacharozy, które są stosowane do słodzenia napojów i innych produktów, jako cukry dodane. Powodują nasilenie oporności na insulinę, przyczyniają się do hipertriglicerydemii i nadciśnienia tętniczego.
​ ​

Warto zadbać o swoje zdrowie i nie borykać się z chorobami. 

Dodaj komentarz



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.