Święcenia pokarmów w Ostrowi Mazowieckiej i Komorowie (zdjęcia)
W Wielką Sobotę wierni odwiedzają swoje parafie, aby poświęcić pokarmy, które spożyją podczas wielkanocnego śniadania. W tradycyjnej święconce znajduję się wędlina, jajko, chleb, sól oraz kawałek ciasta i baranek. Każdy pokarm to inny symbol.
W polskiej tradycji pokarmy zaczęto święcić w XIV wieku. Na początku święcono jedynie baranka z chleba, ale z czasem kosze stawały się coraz bogatsze. W końcu ustalono siedem składników, które stały się symbolami świąt.
Podstawowym elementem, którego nie może zabraknąć w święconce jest jajko, czyli znak nowego życia. Chleb symbolizuje ciało Chrystusa, wędlina - dobrobyt po długim okresie modlitw i postów, a sól - oczyszczenie oraz moc odstraszania wszelkiego zła. W koszyku powinny znaleźć się również: baranek (np. z cukru), który oznacza zwycięstwo życia nad śmiercią, chrzan symbolizujący siłę i zdrowie, a także babka wielkanocna, która dawniej była znakiem wysokich zdolności gospodyni.
Koszyk wielkanocny zazwyczaj przyozdabia się gałązkami borówki oraz koronkowymi serwetkami z nadrukami symboli świątecznych. Zgodnie z tradycją, poświęconych pokarmów nie można jeść do czasu wielkanocnego śniadania, które powinno się odbyć najwcześniej po porannej rezurekcji.
Zapraszamy do zapoznania się ze zdjęciami wykonanymi podczas święceń pokarmów z ostrowskich parafii oraz kościoła pw. św. Jozafata w Komorowie.