Opublikowano . Powiat ostrowski | Aktualności | Edukacja


Nagrodzono laureatkę konkursu "Tradycyjne Przetwory i Potrawy z Gęsiny" w ZSCKR w Starym Lubiejewie

We wrześniu tego roku Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłosił ogólnokrajowy konkurs w ramach inicjatywy "Tradycyjna Gęsina Wiejska". Konkurs nosił nazwę "Tradycyjne przetwory i potrawy z gęsiny".

2020/12/ges-zsckr-lubiejewo-jpg_5fdaf8c44ce48 fot. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie / Facebook

Celem konkursu było promowanie i upowszechnianie gęsiego mięsa, a udział w kulinarnych zmaganiach wziął Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, a dokładnie uczennica klasy IIP4 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Wiktoria Jastrzębska pod przewodnictwem nauczycielki Moniki Kuczewskiej.

Wiktoria na konkurs przygotowała "Udko gęsi z gruszkami flambirowanymi" i otrzymała najwyższą nagrodę, jaką mogli zdobyć reprezentanci szkół biorący udział w konkursie. 11 grudnia uczennica z rąk Marty Falbowskiej, kierownik praktycznej nauki zawodu oraz Andrzeja Sakowicza, wicedyrektora szkoły otrzymała dyplom oraz nagrodę.

Dodaj komentarz



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.