Opublikowano . Powiat ostrowski | Aktualności | Zdrowie


Dlaczego warto pić wodę?

60 procent twojego ciała składa się z wody. Czy wiesz, co należy pić i ile wody potrzebuje codziennie twój organizm?

2018/06/woda-lemoniada-jpg_5b14deab8016e

Woda:



To 50-80 procent masy ciała (mniejszy procent u kobiet, osób starszych i otyłych, więcej u mężczyzn), jest składnikiem tkanek i płynów ustrojowych, które transportują w organizmie tlen, składniki odżywcze i inne ważne substancje. Woda jest niezbędna do regulacji ciepłoty ciała, wydalania produktów przemiany materii czy procesów trawienia. Pełni funkcję ochronną dla mózgu, gałki ocznej, płodu i rdzenia kręgowego.

Przy temperaturze do 21 stopni Celsjusza możesz przetrwać bez wody do 10 dni, pod warunkiem, że nie będziesz się ruszać i schowasz w cieniu. Przy 32 stopniach Celsjusza - przetrwasz tydzień, a przy 50 stopniach - tylko 2 dni.

Ile wody potrzebujesz?

Przeciętne zapotrzebowanie na wodę zdrowej dorosłej osoby wynosi 2-2,5 l/dobę. Woda ta pochodzi z kilku źródeł:

- wypijane płyny - wszelkiego rodzaju napoje: woda, soki, mleko, herbata, kawa. To średnio około 60 proc. przyjmowanej wody dziennie,
- woda w pokarmach - zawartość wody jest różna w różnych produktach spożywczych, np. w rybach woda to ok. 75% masy, ale już w rybie wędzonej - tylko ok. 47%,
- woda metaboliczna - powstaje w wyniku przemian metabolicznych: białek, tłuszczów i węglowodanów. U osób zdrowych to ok. 200-500 ml.

Dziennie tracimy od 2,5 do 3 l wody, przede wszystkim w wyniku działania układu pokarmowego, nerek, płuc czy poprzez skórę w postaci potu.

Jeśli tracisz wodę w ilości 2 proc. masy ciała, pojawia się silne pragnienie i ubytek kilogramów. Przy utracie wody od 2-4 proc. masy ciała pojawiają się kolejne objawy, m.in. suchość w ustach, ból i zawroty głowy, osłabienie, niedociśnienie, omdlenia, niewielkie ilości moczu o ciemnym zabarwieniu, suchy język, trudności w mówieniu, zapadnięta twarz, utrata sił oraz zaparcia.

Jeśli stracisz 5-6 proc., pojawi się nadmierna senność i uczucie mrowienia, drętwienie.
Przy 10-15 proc. - drgawki, zaburzenia świadomości, utrata przytomności, obrzęk języka.
Utrata wody powyżej 15 proc. masy ciała to stan krytyczny, który prowadzi do śmierci.

Odpowiednie nawodnienie:

Ma również znaczenie dla urody. Korzystnie wpływa na cerę. Właściwa ilość wody zapewnia jędrność i gładkość skóry.

Jest ważne w chorobach przebiegających z gorączką, a także w biegunkach o różnej etiologii - bakteryjnej czy wirusowej. Zapobiega odwodnieniu organizmu, które bywa często groźniejszym następstwem niż choroba je wywołująca.
W przypadku zaparcia czy zespół jelita drażliwego sprzyja prawidłowej perystaltyce przewodu pokarmowego.

Jest ważne również w chorobach nerek. Produkcja przez organizm moczu umożliwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, a w przypadku kamicy nerkowej - zapobiega krystalizacji kamieni nerkowych (w tym celu powinieneś wypijać dziennie około 3-3,5 l płynów).

Odgrywa też ważną rolę w wielu dietach. W przypadku diety niskoenergetycznej woda ma podstawową zaletę - nie dostarcza kalorii. W diecie dla osób z cukrzycą - nie dostarcza cukru, często obecnego w innych napojach.

Ile należy pić?

Zapotrzebowanie na wodę zależy od tego, ile jej zużywasz. Dorosły człowiek, w zależności od płci, masy ciał, aktywności fizycznej i temperatury otoczenia powinien wypijać od 1,5 do 2 l, a podczas upałów nawet do 3,5 l płynów w ciągu dnia. W upalne dni warto również spożywać produkty bogate w wodę jak owoce i warzywa.

Co należy pić?

Nie tylko ilość, ale i jakość wody ma istotne znaczenie:

Możesz pić bez ograniczeń wodę z kranu na terenie Polski lub wodę źródlaną. Wody mineralne wymagają znajomości własnego organizmu - jego potrzeb i ograniczeń. Inna woda będzie korzystna dla osoby np. z osteoporozą, a inna z nadciśnieniem tętniczym.

Osoby z kamicą nerkową powinny unikać wody o dużej zawartości wapnia, a osoby z osteoporozą właśnie tę wodę powinny wybierać. Cierpiący na nadciśnienie powinni pić wody niskosodowe, a pracujący w wysokich temperaturach - wody zawierające większą ilość potasu i sodu.

Rzadziej możesz pić herbatę bez cukru, mleko i soki warzywno-owocowe (wszystko w temperaturze pokojowej). Unikaj słodzonych napojów gazowanych i niegazowanych oraz alkoholu, które dostarczają głównie zbędnych kalorii. Pamiętaj, iż cukier, spożywany w nadmiarze, nie jest korzystny dla organizmu i sprzyja rozwojowi wielu chorób m.in., otyłości, cukrzycy, próchnicy.

Choć ważne jest by nie zaśmiecać środowiska plastikiem, to pamiętaj, że woda butelkowana jest bezpieczna i nie wahaj się po nią sięgnąć w podróży, zwłaszcza tam, gdzie woda wodociągowa nie budzi Twojego zaufania.

Wasze opinie

Nataly   19:36, 26.08.2020

W domu mam dzbanek filtrujący, ale na podróż zabieram ze sobą dużą cisowiankę. Stojąc w korkach w upale łatwo się odwodnić, a nawet zemdleć.

Dodaj komentarz



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.