W środę 18 września 2019 roku weszły w życie nowe przepisy regulujące problem marnowania żywności. Zgodnie z nowym prawem duże sklepy i hurtownie będą musiały zawrzeć umowę z wybraną organizacją pozarządową i nieodpłatnie przekazywać jej żywność. Gdy z umowy się nie wywiążą - będą kary.
Marnowanie żywności to w Polsce problem coraz bardziej nasilający się.
Przed laty, gdy półki sklepowe świeciły pustkami, nasze mamy i babcie potrafiły wykorzystać każdy produkt spożywczy. Niemalże nic w gospodarstwie domowym nie mogło się zmarnować. Produkty były przetwarzane, wykorzystywane w kolejnych dniach, a nawet z resztek mógł nazajutrz powstać pyszny obiad.
Teraz, gdy towarów jest pod dostatkiem i możemy wybierać w ofertach handlowych niemal z całego świata, żywność marnuje się na potęgę. Kupujemy stanowczo za dużo, a zakupy często są nieprzemyślane. Do kosza na śmieci lądują często nieotwarte jeszcze produkty, a przed sklepami i hurtowniami piętrzą się kilogramy, często nadającej się jeszcze do spożycia, żywności.
Nowe przepisy mają przeciwdziałać marnowaniu jedzenia
Nowe regulacje mają być wprowadzane stopniowo. Od środy 18 września zaczęło obowiązywać już większość nowych przepisów. Początkowo obejmą one sklepy spożywcze o powierzchni sprzedaży powyżej 400 metrów kwadratowych, w których przychody ze sprzedaży żywności stanowią co najmniej 50 proc. przychodów. Po dwóch latach funkcjonowania nowych przepisów, obejmą one także sklepy do 250 metrów kwadratowych powierzchni. Placówki te będą musiały przez najbliższe pięć miesięcy zawrzeć umowę z wybraną organizacją pozarządową o nieodpłatnym przekazywaniu żywności.
Sprzedawcy nie mogą jednak oddawać żywności przeterminowanej czy zepsutej, ale produkty nadal nadające się do spożycia np. z uszkodzonymi opakowaniami lub krótkim terminem ważności.
Za marnowanie żywności będą kary
Już od 1 marca 2020 roku nastąpi zaostrzenie przepisów i wprowadzenie kar finansowych dla sprzedawców, którzy żywność będą nadal marnować. Opłata wyniesie 10 groszy za każdy kilogram zmarnowanych produktów.
Dodatkowo sklepy, które nie znajdą na czas organizacji, aby podpisać umowę, zapłacą 5 tys. zł kary, zaś za brak wywiązywania się z przekazywania żywności grozi od 500 zł do 10 tys. zł.
Według Federacji Polskich Banków Żywności w Polsce ok. 2 mln ludzi żyje w skrajnym ubóstwie. Szacunkowe dane w Polsce wskazują, że co roku marnuje się około 9 milionów ton żywności, co w przeliczeniu na statystycznego Polaka daje 235 kilogramów jedzenia rocznie.
Więcej na ten temat:
Bat na marnujących żywność. Od dziś nowe przepisy
Dodaj komentarz
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.