Opublikowano . Kraj i świat | Aktualności | Wiadomości z kraju i ze świata


Coraz chętniej wybieramy produkty eko. Kto czuwa nad ich jakością? (wideo)

Polacy coraz chętniej sięgają po ekologiczne produkty, dlatego rośnie także liczba ich producentów. Obecnie jest ich w Polsce ok. 23 tys. Zanim jednak ich produkty z atestem trafią na sklepowe półki, ich producenci muszą pokonać długą drogę.

warzywa_26_04_17

- Wszyscy producenci ekologiczni kontrolowani są przez jednostki certyfikujące, których mamy w naszym kraju 11. Aby taka jednostka mogła rozpocząć działalność, musi uzyskać akredytację - tłumaczy Artur Siedlarek, dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

- Tutaj wkracza Polskie Centrum Akredytacji. Udziela akredytacji jednostkom certyfikującym w obszarze rolnictwa ekologicznego - tłumaczy Hanna Tugi, kierownik Działu Akredytacji Badań i Certyfikacji Żywności w PCA.

Kontrola takich jednostek jest ważna, ponieważ w obszarze tym często dochodzi do nadużyć i wykroczeń.

- Najczęściej dotyczą one znakowania produktów ekologicznych - tłumaczy Siedlarek. - Na produkcie ekologicznym powinno znajdować się unijne logo rolnictwa ekologicznego, numer jednostki certyfikującej, która kontroluje tego producenta i oznaczenie miejsca powstania produktu - dodaje.

- Konsumenci, którzy kupują produkty oznakowane jako ekologiczne mogą mieć zaufanie, że zostały wyprodukowane zgodnie ze wszystkimi wymogami rolnictwa ekologicznego - podkreśla Hanna Tugi.

źródło: x-news.pl

Dodaj komentarz



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.