Opublikowano . Kraj i świat | Aktualności | Zdrowie


Uważaj co wkładasz do koszyka podczas grzybobrania!

Zbliża się sezon grzybowy, a co za tym idzie w lasach pojawi się wielu amatorów grzybobrania. Przed wyruszeniem do lasu warto jednak poznać kilka zasad, dotyczących bezpiecznego zbierania grzybów. 

2023/08/364049237-779950993929182-3743724157917251907-n-jpg_64c8a2c5b47f7 Fot. PSSE w Ostrowi Mazowieckiej/Facebook

PSSE Ostrów Mazowiecka opublikowała kilka zasad bezpiecznego grzybobrania. 

Przed zebraniem jakiekolwiek grzyba upewnij się, że na pewno jest jadalny, służą do tego atlasy. Warto wybierać tylko wyrośnięte osobniki, ponieważ młode okazy nie mają wykształconych wszystkich cech danego gatunku. Będąc początkującym grzybiarzem wybieraj tylko grzyby rurkowe, w tej kategorii nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest mniejsze. 

Nie warto sugerować się błędnymi metodami rozpoznawania gatunków trujących, takich jak zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. muchomor zielonawy (sromotnikowy). 

Grzyby należy zbierać do pojemników, które przepuszczają powietrze, gdyż zapobiega to psuciu się ich. Nie warto wybierać okazów rosnących w rowach, na skrajach lasu oraz w okolicach skupisk odpadów, gdyż grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia. 

Bardzo ważne jest również by nie zbierać, ale i nie niszczyć grzybów trujących, gdyż wiele z nich jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu. 

Bądźmy bezpieczni i zwracajmy uwagę na to, co wkładamy do koszyka!

 

Dodaj komentarz



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.